МУ-Варна назначи ръководител от Европейското научно пространство в областта на транслационната биология на стволови клетки (TRANSTEM)

Д-р Манлио Винчигуера, д.м., е новият ръководител от Европейското научно пространство (ERA) в областта на транслационна биология на стволови клетки в МУ-Варна. Той се присъединява към Катедрата по биология на стволови клетки и трансплантология в Научноизследователския институт на МУ-Варна през ноември 2020 г. Д-р Винчигуера ще ръководи международен екип от изследователи, фокусирани върху приложенията на стволови клетки за диагностични и терапевтични цели. Екипът и неговите дейности се финансират от Европейската комисия чрез проекта TRANSTEM. Вижте повече тук.


На 17.10.2019 г. се проведе начална среща с Управителния съвет на проекта TranStem


На 23.10.2019 г. се проведе пресконференция за стартиране на проекта TranStem

Човешкият ресурс е ключовият елемент за прогрес в науката. Една от водещите финансови схеми на Европейската комисия за подкрепа на човешките ресурси в Европейското научно пространство (ЕНП), са конкурсите „Ръководител от ЕНП/ERA Chair“. Медицински университет – Варна (МУ-Варна) е първата българска институция, спечелила конкурса „Ръководител от ЕНП“. Вижте повече тук.